Voertuigbeheersing (AVB)

Voor dat je examen mag doen voor je motorrijbewijs moet je eerst je voertuigbeheersing halen.

Voertuigbeheersing (AVB)

Voordat je motorrijlessen op de weg gaat volgen moet je eerst een goede basis van het voertuigbeheersing hebben. De lessen kan je doordeweeks, ’s avonds of in het weekend volgen. Omdat we voor elke week examens hebben ingekocht is het halen van je motorrijbewijs bij Verkeersschool Snelweg nooit een lange aangelegenheid. In totaal leert u 12 verrichtingen, waarvan u er op het examen 7 zal moeten uitvoeren. Welke 7 dit zijn, ligt voor een deel vast en wordt voor een deel door de examinator bepaald. De bijzondere verrichtingen zijn verdeeld in vier clusters. Elke cluster heeft een verplichte oefening en in drie clusters kiest de examinator een extra oefening.

Cluster 1

 • Lopend achteruit parkeren in een vak

Cluster 2

 • Langzame slalom
 • Stapvoets rijden
 • Halve draai
 • Wegrijden uit een parkeer vak
 • Denkbeeldige acht

Cluster 3

 • Uitwijkoefening
 • Snelle slalom
 • Vertraging oefening

Cluster 4

 • Noodstop
 • Precisie stop
 • Stop proef

Cluster 1 - verplichte oefening

Achteruit parkeren (verplichte oefening)

Bij deze verplichte oefening loop je aan de rechterzijde van de rijbaan met de motor aan de hand. Daarna parkeer je de motor achteruit in een denkbeeldig parkeervlak en zet je de motor op de standaard. Vervolgens haal je de motor weer van de standaard en loop je naar rechts het parkeervlak uit.

Achteruit inparkeren

Cluster 2 oefeningen

Langzame slalom (verplichte oefening)

Bij deze verplichte oefening geldt er geen richtlijn voor de snelheid. Gezien de geringe tussenafstand ligt een stapvoets tempo voor de hand. Het gebruik van een slippende koppeling is bij deze oefening verplicht. Van belang is verder de combinatie van juiste bediening, langzaam rijden en het behouden van de balans.

Langzame Slaom
Wegrijden uit parkeervlak (keuze-oefening examinator)

Je maakt een haakse bocht en rijdt enkele meters rechtuit. De rijbaan breedte is drie meter. Het belangrijkste van deze oefening is dat je gecontroleerd een scherpe bocht weet te maken, direct na het wegrijden.

Wegrijden uit parkeervak
Denkbeeldige acht (keuze-oefening examinator)

Met deze facultatieve oefening laat je zien dat je een complete (denkbeeldige) acht kunt rijden in een rechthoekig kader. Je rijdt met trekkende motor en houdt daarbij een gelijkmatige snelheid aan. Je mag je voetrem gebruiken en eventueel een slippende koppeling.

Denkbeeldige acht
Stapvoets rechtdoor rijden (keuze-oefening examinator)

Hier is het de bedoeling dat je naast de lopende examinator blijft rijden over een afstand van twintig meter. Er wordt gelet op snelheid, balans en een juiste bediening van de motor. Je maakt gebruik van een slippende koppeling. Je voetrem mag je bij deze keuzeoefening ook gebruiken, maar je houdt je voeten tijdens het rijden op de voetsteunen.

Stapvoets rechtdoor rijden
Halve draai (links- of rechtsom) (keuze-oefening examinator)

Als de examinator voor deze oefening kiest dan rijd je met licht trekkende motor op een denkbeeldige rijbaan. Na de tweede pylon maak je in één vloeiende beweging een halve draai naar links of rechts. Je rijdt dan terug naar het startpunt.

Halve draai (links- of rechtsom)

Cluster 3 oefeningen

Uitwijkoefening (verplichte oefening)

Bij de uitwijkoefening kom je met vijftig kilometer per uur aanrijden door de poort. Vijftien meter na de poort moet je voor een denkbeeldig muurtje van pylonen naar links uitwijken. Daarna keer je weer terug naar de eigen weghelft.

Uitwijkoefening
Snelle slalom (keuze-oefening examinator)

Bij de snelle slalom zijn zes pylonen opgesteld. Deze slalom neem je bij een snelheid van minstens dertig kilometer per uur met trekkende motor. Belangrijk is dat het vloeiend en gelijkmatig gebeurt.

Snelle slaom
Vertragingsoefening (keuze-oefening examinator)

Vanuit stilstand trek je op tot een snelheid van vijftig kilometer per uur. Je rijdt dan tenminste in de derde versnelling. Na het tweede poortje rem je af tot dertig kilometer per uur en schakel je minimaal een versnelling terug. Daarna rijd je met deze snelheid een slalom om drie pylonen die acht meter uit elkaar staan.

Vertragingsoefening

Cluster 4 oefeningen

Noodstop (verplichte oefening)

Bij deze verplichte oefening rijd je minimaal vijftig kilometer per uur. Na het poortje rem je maximaal om zo snel mogelijk tot stilstand te komen. Het gaat er hierbij om dat je tijdens deze oefening laat zien dat je de controle over de motor niet zal verliezen.

Noodstop
Precisie stop (keuze-oefening examinator)

Bij de precisie stop gaat het erom dat je op een bepaald punt stilstaat. Je rijdt eerst vijftig kilometer per uur en remt beheerst als je het eerste poortje van twee pylonen passeert. Daarna moet je de motor zeventien meter verderop tot stilstand brengen.

Precisie stop
Stopproef (keuze-oefening examinator)

Naast de precisie stop kan de examinator ook nog kiezen voor de stopproef als tweede keuzeoefening. Het doel van deze oefening is dat je technisch goed remt. Je schakelt kort voordat je stilstaat terug naar de eerste versnelling. Je hebt een korte remweg.

Stopproef

Wat kunt u van rijschool snelweg verwachten?

 • Wij stunten niet met prijzen, wij stunten met onze resultaten en onze tevreden leerlingen.
 • Je leert echt goed motorrijden
 • De lessen zijn nooit langer dan strikt noodzakelijk
 • De niet gebruikte lessen van uw lespakket worden terugbetaald
 • We maken benut van de volledige lesstijd
 • Persoonlijke begeleiding en les met maximaal 1 andere leerling tegelijk
 • Je betaalt een eerlijke prijs voor echt goede motorrijles
 • Je behaalt met veel plezier je motorrijbewijs (dat beloven we!)

Een gratis proefles?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van auto of motorrijles? Meld je dan nu aan voor een gratis en geheel vrijblijvende proefles!