Rijbewijs gehaald, mag ik gelijk rijden?
Je hebt na al die rijlessen eindelijk je rijbewijs gehaald. Mag je nu gelijk de weg op? Of moet je eerst nog het een en ander regelen voordat je zelfstandig de weg op mag? Dit zijn vragen die veel beginnende automobilisten hebben nadat zij hun rijbewijs hebben gehaald. Mocht ook jij met regelmaat rondlopen met deze vragen dan is het een goed idee om dit artikel even door te nemen. Wij zullen je precies vertellen of je na het halen van je rijbewijs gelijk mag gaan rijden.
Het ophalen van je rijbewijs
Voordat je mag gaan rijden moet je jouw rijbewijs in handen hebben. Het feit dat je geslaagd bent is namelijk niet voldoende, je moet in bezit zijn van een rijbewijs voordat je zelfstandig mag gaan rijden. Je kunt op de dag van het examen bij de gemeente terecht voor het rijbewijs. Hiervoor heb je een pasfoto, een geldige ID kaart en een betaalmiddel nodig om de kosten voor het rijbewijs te betalen. Wij raden je aan om zo snel mogelijk jouw rijbewijs aan te vragen bij de gemeente. Het is namelijk zo dat de verklaring van het CBR omtrent je gezondheid mar een jaar geldig blijft. Zodra je dit allemaal geregeld hebt mag je achter het stuur kruipen. Meer informatie rondom het aanvragen van het rijbewijs kun je terugvinden op de site van de Rijksoverheid of op de site van jouw gemeente.
Het beginnersrijbewijs
Een rijbewijs van een beginnende bestuurder is niet helemaal hetzelfde als dat van een ervaren bestuurder. Wanneer je pas sinds kort jouw rijbewijs hebt gehaald zal je een beginnersrijbewijs krijgen. Het maakt hierbij niet uit hoe oud je bent, iedereen krijgt een beginnersrijbewijs na het behalen van het examen. Je bent voor de eerste 5 jaar een beginnend bestuurder. Als je jouw rijbewijs al op je 17e hebt gehaald dan ben je in beginsel voor 7 jaar lang een beginnend bestuurder. Voor het beginnersrijbewijs is het van belang dat je bekend bent met het strafpuntensysteem. Als je grove fouten maakt in het verkeer krijg je een strafpunt. Bij meerdere strafpunten zal je rijbewijs worden ingevorderd. Enkele overtredingen die zorgen voor een punt zijn onder andere het rijden onder invloed of het veel te hard rijden (40+ kilometer boven toegestane limiet).
Zorg voor een autoverzekering
Iedereen die een auto heeft gekocht zal aan een bijkomende eis moeten voldoen. Ieder voertuig wat in Nederland de weg op mag moet namelijk verzekerd worden. Zonder autoverzekering loop je het risico op aanzienlijk hoge boetes. Een autoverzekering kan worden afgesloten voor nagenoeg iedere soort auto. De premie die je betaalt is afhankelijk van jouw risiconiveau. In het begin zal de premie aan de hoge kant liggen. Je moet namelijk aan de verzekeraar bewijzen dat jij zonder schade kan rijden. Wanneer je voor een aantal jaar zonder schade hebt gereden zal je een lagere premie krijgen.
Nadat je jouw rijbewijs hebt gehaald kun je dus zelfstandig gaan rijden. Wel wordt er extra op je gelet als je een beginnend bestuurder bent. Zolang je je aan de regels houdt is er niets aan de hand. Bega je wel enkele zware overtredingen dan krijg je een streepje achter je naam. Met teveel streepjes ben je helaas je rijbewijs kwijt en moet je alles weer opnieuw doen.
Start vandaag en vraag een GRATIS Proefles aan!