Gezondheidsverklaring

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat.

Gezondheidsverklaring

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat.

Hoe werkt het?

Het is belangrijk dat u gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Niet alleen voor uzelf maar ook voor andere weggebruikers. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring. Het invullen van deze verklaring doet u via Mijn CBR.

De Gezondheidsverklaring vult u zelf in. Want het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR logt u in met DigiD met de extra controle via SMS. Heeft u nog geen DigiD met SMS-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal.

Nadat u uw Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvangt u per mail meer informatie.

 

Wat is de Gezondheidsverklaring?

In de Gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. Bijvoorbeeld over de medicijnen die u gebruikt en over ziektes waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden. Of over lichamelijke beperkingen waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden.

Hier ziet u de vragen die u in de Gezondheidsverklaring beantwoordt. Heeft u een papieren Gezondheidsverklaring gekocht? Dan kunnen de vragen er iets anders uitzien.

 

Wat kost de Gezondheidsverklaring?

De Gezondheidsverklaring kost € 34,80.

Wat is een rijtest?

Met een rijtest beoordeelt het CBR of u op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunt deelnemen. En of u een auto goed kunt bedienen en besturen. Een rijtest is niet hetzelfde als een praktijkexamen.

Een arts van het CBR bekijkt op basis van uw Gezondheidsverklaring en het rapport van een medisch specialist of een rijtest nodig is. Is dat het geval? Dan krijgt u hiervoor een uitnodiging. Daarin staat of u de test doet in uw eigen voertuig of in een lesvoertuig. Zo’n rijtest is niet vrijblijvend. Zonder rijtest kan het CBR niet beslissen of u rijexamen mag doen of uw rijbewijs kunt verlengen.

 

Wie neemt de rijtest af?

De rijtest wordt afgenomen door een deskundige van het CBR. Deze deskundige is er in gespecialiseerd om te beoordelen of u ondanks een beperking in staat bent om veilig te kunnen rijden.

 

Wat kunt u verwachten?

Voor de rijtest begint, maakt u kennis met de deskundige van het CBR. Daarna gaat u samen de weg op voor de rijtest. Een rijtest is géén examen. Tijdens de rijtest kijkt de deskundige of uw (medische) situatie geen probleem vormt om veilig te kunnen rijden. Na afloop hoort u hoe het is gegaan.

Na afloop van de rijtest hoort u direct hoe het is gegaan. Soms is vervolgonderzoek nodig, een training of een aanpassing aan het voertuig. De rijtestdeskundige geeft de uitkomst door aan de arts van het CBR. Die neemt het besluit over uw rijgeschiktheid. Dit besluit ontvangt u schriftelijk van het CBR.

Vraag hier je gezondheidsverklaring aan!

Wat kan het CBR beslissen?

  • U bent rijgeschikt:

U mag rijden of blijven rijden. U kunt een rijbewijs halen, vernieuwen, houden of omwisselen.

  • U bent rijgeschikt voor een bepaalde tijd:

U mag rijden of blijven rijden, maar wel voor een bepaalde termijn. U kunt een rijbewijs halen, vernieuwen, houden of omwisselen. Dat rijbewijs is geldig voor een bepaalde termijn van 1, 3, 5 en soms 10 jaar.

  • U ben rijgeschikt onder voorwaarden:

U mag rijden of blijven rijden, maar u moet wel bepaalde maatregelen nemen om te mogen rijden. Bijvoorbeeld een bril dragen of uw auto laten aanpassen.

  • U bent niet rijgeschikt:

U mag helaas niet of niet meer rijden. U kunt geen rijbewijs halen, vernieuwen of omwisselen. Als u een rijbewijs heeft, wordt dat ongeldig.

Bekijk hier de uitleg van het CBR voor de aankoop voor je gezondheidsverklaring

Een gratis proefles?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van auto rijles? Meld je dan nu aan voor een gratis en geheel vrijblijvende proefles!