Faalangst

Vind je het eng om op de snelweg te rijden? Mogelijk heb jij snelweg-angst. Verkeersschool Snelweg kan helpen om over deze angst heen te komen.

Snelweg helpt je met faalangst

Je bent niet de enige automobilist met rijangst. In Nederland zijn er één miljoen automobilisten die niet graag rijden. De meest voorkomende angst is snelweg-angst. Dit kan op allerlei manieren ontstaan. Wellicht is één van de onderstaande scenario’s voor jou van toepassing:

  • Nooit rijles gehad op een snelweg
  • Weinig ervaring met rijden op een snelweg
  • Een ongeval of vervelende ervaring op een snelweg gehad

Het voordeel van snelweg-angst is dat het irrationeel is (en dus goed te behandelen). Mensen met snelweg-angst geven aan liever op N-wegen te rijden dan op snelwegen, terwijl snelwegen veel veiliger zijn.

Vraag een proefles aan!

Wilt u geholpen worden bij uw rijangst?
Meld je dan nu aan voor een gratis en geheel vrijblijvende proefles!

Zelf aan de slag met je snelweg-angst

Bij een milde snelweg-angst is het vaak mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Ga op pad met een vriend/vriendin en leg kleine stukjes op de snelweg af (bijv. van afrit 21 naar afrit 22). Doe dit op rustige tijden, zoals buiten de spits. Bouw dit langzaam op, bijvoorbeeld door de afstanden te vergroten, vaker in de spits te rijden en je bereikt een punt waarop jouw vriend of vriendin niet meer mee hoeft.

Opfriscursus

Een andere oplossing is een opfriscursus. Samen met de instructeur van Rijschool Snelweg krijg je een aantal lessen om over je angst te komen. In het geval van snelweg-angst zal je tijdens de opfriscursus veel kilometers afleggen op Nederlandse snelwegen. De instructeur geeft tips om beter met bepaalde stresssituaties om te gaan.

Time-out aanvragen

Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.

Het examen

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Het faalangst-examen duurt langer dan een gewoon praktijk examen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken.  De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangst-examen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!

Niet makkelijker

Het faalangst-examen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijk-examen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Benieuwd hoe een faalangst examen bij het CBR eruit ziet?

Een gratis proefles?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van auto rijles? Meld je dan nu aan voor een gratis en geheel vrijblijvende proefles!