Faalangst

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over faalangst en het faalangst examen.

Faalangst

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over faalangst en het faalangst examen.

Snelweg helpt je met faalangst

Faalangst is de angst om te falen, te kort te schieten of om aan bepaalde verwachtingen van jezelf of anderen niet te kunnen voldoen. Het is natuurlijk heel vervelend als je tijdens een rijles een prestatie wil leveren, maar er onzeker over bent dat je het niet gaat halen.

Negatief of positief faalangst
Faalangst kan soms een negatieve maar soms ook een positieve uitwerking hebben. Bij positieve faalangst helpt de aanwezige angst en de daarbij optredende spanningstoestand juist om beter te functioneren, of zich beter te concentreren dan onder normale condities het geval is. De stress of nervositeit vormt hier als het ware een extra prikkel, en werkt daarom dus positief. Ook kan positieve faalangst leiden tot het extra goed voorbereiden op een moeilijke taak of situatie waar men tegenop ziet.

 

3 tips bij het overwinnen van faalangst
Om faalangst te overwinnen is het nodig om zelfvertrouwen op te bouwen tijdens de rijles zodat er veranderingen kunnen plaats vinden. De volgende tips tot veranderen, openen de deur, zodat je kunt gaan handelen. Door te handelen boek je resultaten en krijg je zelfvertrouwen, dat is wat de cyclus van faalangst doorbreekt.

1: Fouten maken mag
Misschien wel de belangrijkste tip tegen faalangst is het beseffen dat fouten maken mag. Iemand die geen fouten maakt bestaat niet. Door fouten komen we verder in het leven. Als dit besef doordringt heb jij je faalangst overwonnen. Faalangst overwinnen is niet makkelijk, maar het is wel mogelijk.

2: Geloof in jezelf
Het belangrijkste is zelfvertrouwen. Jij bent niet minder dan een ander en jij bent in staat jouw doelen te behalen. Als je dat ook echt gaat geloven, zal je van je faalangst afkomen. Wees niet meer bang en geloof in jezelf. Dit is het sterkste wapen dat je in kunt zetten tegen faalangst. De Wet van Overvloed zegt dat er altijd genoeg is voor iedereen. Een logisch gevolg daarvan is dat jij jouw resultaten kunt behalen. Als je verliest wat je riskeerde, dan is er altijd nog genoeg over om het nog een keer te proberen.

3: Leer van de behaalde resultaten
Je wilde jouw doel bereiken en het is niet gelukt. Maar desondanks ben je al op weg. Analyseer wat je beter kunt doen en waag de volgende poging. Volgens de eerste tip ben je niet perfect. Leer van je fouten en blijf er voor gaan.

Vraag een gespecialiseerde proefles aan!

Wil je geholpen worden bij rijangst?
Meld je dan nu aan voor een gratis en geheel vrijblijvende proefles.

Rijschool Snelweg heeft instructeurs/trices die speciaal zijn opgeleid voor het begeleiden bij rijangst!

Ook verzorgen wij rijexamens voor faalangstige cursisten.

Waarom kiezen voor het faalangstexamen?

Het halen van je rijbewijs is een spannend moment. Niet gek dus dat veel jongeren tegen het rijexamen opzien.  Maar wat als de spanning zo hoog oploopt dat je volledig blokkeert en een black-out krijgt? Of dat je zo zenuwachtig bent dat je niet meer functioneert? Dan is het verstandig om voor een faalangst rijexamen te kiezen. Dit examen is volledig ingericht om extra rust te bieden zodat jij onder prettige omstandigheden het rijexamen aflegt. Fijn, want het is zonde als jij je rijbewijs niet haalt doordat je zenuwachtig bent!

Hoe werkt een faalangst rijexamen?

Het faalangst rijexamen lijkt op het normale examen, maar zorgt ervoor dat jij meer op je gemak bent en even een pauze kunt nemen als de spanning te hoog oploopt. Deze zogenaamde time-out biedt jou dus de mogelijkheid om weer tot rust te komen en veilig en rustig je weg te vervolgen. Ook word je tijdens het faalangstexamen begeleid door een speciaal opgeleide examinator en is de keuze aan jou of je instructeur wel of niet meerijdt.
Onderweg tijdens je faalangst examen in de auto kijkt de examinator of jij de volgende zaken goed beheerst:

  • Beheersing van het voertuig
  • Kijkgedrag
  • Voorrang verlenen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Inhalen
  • Bijzondere verrichtingen

Een onderdeel van het examen is het zelfstandig naar een bestemming rijden via een navigatiesysteem of de opdracht om naar een bekend punt te rijden. Ook krijg je een situatie bevraging en voer je twee bijzondere verrichtingen uit.

In totaal duurt het faalangst rijexamen 80 minuten waarbij je 35 minuten op de weg zit.

Voor wie is het faalangstexamen?

Het faalangstexamen is bedoeld voor iedereen die last heeft van faalangst voor examens. Natuurlijk kijkt jouw instructeur van Rijschool Snelweg tijdens het lessen met je mee en zal deze het advies geven om voor dit speciale examen te kiezen als je last hebt van angst tijdens de rijlessen. We doen er tenslotte alles aan om te zorgen dat jij zo snel mogelijk je rijbewijs haalt!

Rijles om rijangst te overwinnen

Naast faalangst is ook rijangst een fobie die vaker voorkomt dan je denkt. De meest voorkomende vormen van rijangst zijn angst om op de snelweg te rijden, autorijden op drukke plekken en het rijden over hoge bruggen. Ook de mate waarin je er last van hebt kan variëren van een ongemakkelijk gevoel tijdens het autorijden tot paniekaanvallen. Erg vervelend, maar gelukkig niet onoverkomelijk. Bij Rijschool Snelweg word je begeleid door ervaren instructeurs die zijn getraind om jou te helpen om rijangst te verminderen en onder controle te krijgen. Zo leer je hoe je jouw angst overwint en op een comfortabele manier je rijbewijs te kunnen halen.

Ben je al in het bezit van een rijbewijs, maar kamp je met rijangst en onzekerheid in het verkeer? Dan biedt onze opfriscursus een uitkomst!

Wat kost het faalangst rijexamen?

Bij Rijschool Snelweg betaal je voor het faalangst rijexamen € 279,95.

Benieuwd hoe een faalangst examen bij het CBR eruit ziet?

VRAAG EEN GESPECIALISEERDE PROEFLES AAN!

Wil je geholpen worden bij rijangst?
Meld je dan nu aan voor een gratis en geheel vrijblijvende proefles.

Rijschool Snelweg heeft instructeurs/trices die speciaal zijn opgeleid voor het begeleiden bij rijangst!

Ook verzorgen wij rijexamens voor faalangstige cursisten.