10 tips voor je eerste rijles
Of je nu jong of oud bent, ooit komt de dag voor ons allemaal; je eerste rijles.
Al is mijn eerste rijles al zes jaar geleden (I feel old now), kan ik het me nog herinneren als de dag van gisteren, want wat was ik zenuwachtig. Bij het woord schakelen brak het zweet me uit en invoegen op de snelweg? WHAT.?? Maar deze tips hebben me erdoorheen gesleept en dat invoegen op de snelweg is trouwens ook helemaal goed gekomen.
1. STAY CALM
Rust kan je redden. En dat is echt zo. Het is logisch dat je voor de eerste keer ontzettend zenuwachtig bent, maar don’t worry er zit een ervaren rijinstructeur naast je die je alles leert en zal zorgen dat je weer veilig thuiskomt. Blijf rustig en zie juist de leuke dingen in van het autorijden. Je hebt het straks allemaal zelf in de hand en gaat nieuwe dingen leren; it’s fun. En onthoud: iedereen heeft deze eerste keer een keer meegemaakt, ook Max Verstappen.
2. WEES NIET BANG OM FOUTEN TE MAKEN
Het heet niet voor niets rijles. Niemand weet de eerste keer hoe je moet schakelen, waar al die knopjes voor zijn en niemand kan na één keer achteruit inparkeren. Cliché maar waar’; oefening baart kunst.
Ook je instructeur weet dat je komt om te leren; fouten maken is dus niet erg en het is alleen maar goed. Van je fouten kun je leren.
3. JE VRAAGT NOOIT TEVEEL
Als je iets niet begrijpt of niet weet, is het het beste om het meteen te vragen. Dat geeft jezelf een rustiger gevoel en je rijinstructeur helpt je graag. Je kunt beter vragen stellen, dan iets doen waarvan je eigenlijk niet weet hoe het moet en het daarom verkeerd doen.
4. WHAT TO WEAR?
Het is belangrijk dat je kleding draagt dat/ die lekker zit, want voor de eerste keer schakelen wil je echt niet in je allerstrakste spijkerbroek. Je hoeft ook niet aan te komen in je aller comfortabelste onesie, maar een gulden middenweg is key.
5. GOEDE NACHTRUST
Zorg dat je goed uitgerust bent wanneer je rijles hebt. Je moet je namelijk op veel dingen tegelijk focussen met rijles en het is daarom belangrijk dat je niet moe bent. Zo houd je alles onder controle en is je reactievermogen ook beter. Kortom: sleep & rock it.
6. OMDAT IK WEET DAT JE JE DIT AFVRAAGT
Links: koppeling, midden: rem, rechts: gasss.
7. DON’T DRINK TOO MUCH
En hiermee bedoel ik koffie en alles waar cafeïne in zit. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je zenuwachtiger wordt dan je was, omdat je hartslag omhooggaat wat zorgt voor een paniekerig gevoel.
Wat schijnt te helpen tegen zenuwen, is het eten van een banaan. Er zitten stoffen in die ervoor zorgen dat je wat rustiger wordt. Eet er niet meteen 10, want daar wordt je buik dan weer niet blij van.
8. LUISTER NIET TEVEEL NAAR ANDEREN
Er zijn waarschijnlijk ontzettend veel mensen in je omgeving die hun rijbewijs hebben gehaald en daar allemaal iets (anders) over te zeggen hebben. Hoe zij hun rijbewijs in 12 lessen hebben gehaald, 3x zijn gezakt of die je vertellen hoe je het beste kunt lessen. Probeer echter zoveel mogelijk naar je eigen gevoel te luisteren en op jouw eigen manier te rijden. Zo leer je vertrouwen op jezelf, wat erg belangrijk is wanneer je deelneemt aan het verkeer.
9. BEGIN ALVAST MET JE THEORIE
Hoe meer verkeersborden je al weet, des te zelfverzekerder je op de weg bent. Dit betekent niet dat je bij les 1 meteen alle verkeersregels moet weten, want gelukkig heb je een rijinstructeur naast je die alles weet, maar het zal je een goed gevoel geven als je niet helemaal onvoorbereid het verkeer in gaat.
PS mocht je je theorie-examen snel willen halen, let er dan wel op dat de uitslag van je theorie-examen maar anderhalf jaar geldig is.
10. MOST IMPORTANTLY: ENJOY THE RIDE
Vergeet de zenuwen, want hoe leuk: je gaat voor het eerst autorijden! En voor je het weet heb je je rijbewijs in the pocket en kun je overal heenrijden waar je maar wilt. You can do it!